Popular Posts

FAQ

1. Bilakah saya patut membeli emas untuk tujuan pelaburan? adakah perlu menunggu ketika harganya rendah?

 - Anda boleh membeli emas pada bila2 masa shj tanpa perlu menunggu harganya turun, krn konsep pelaburan emas yg paling efektif adalah beli dahulu dan simpan, dah ada emas dlm tgn, barulah proceed to the next level, samaada leveraging, diversify atau speculation.


2. Bagaimana caranya untuk saya tahu bila masa yg sesuai utk jual / pajak atau beli semula?

- Jika anda berurus niaga dgn kami (Tune Profit Network), maka anda akan terus dpt menikmati akses percuma di blog ini. Sila kunjungi bahagian Analisis Pasaran utk perkembangan pasaran emas dari semasa ke semasa.


3. Boleh ke kalau saya membeli emas selain keluaran Public Gold (PG) utk tujuan pelaburan ini?

- Boleh, tetapi jika anda membeli emas di Bank2 atau di kedai emas, kadar Spread (beza harga jual & beli) mereka adalah terlalu tinggi iaitu sekitar 15-20%, sebaliknya di PG spread yg  ditawarkan adalah yg terendah setakat ini iaitu sekitar 4-5% shj.


4. Saya berminat utk melabur, tapi x mampu utk membuat byran sekaligus, boleh ke sy buat byran ansuran?

- Boleh, sekiranya berurusan dgn Tune Profit Network, anda boleh membuat bayaran secara Easy Payment (EPP) sebanyak 4 kali dgn tempoh maksimum pembayaran selama 4 bulan. Tetapi, anda hanya akan menerima produk belian anda slps membuat byran penuh.


5. Sekiranya saya membeli secara EPP, adakah saya perlu membayar lebih sekiranya pada bulan ke-4 harga emas telah meningkat?

- Tidak, sekiranya anda membeli secara EPP, harga yg perlu dibayar adalah seperti yg tertera pd quotation semasa pembelian / ataupun pembayaran pertama. Sekiranya berlaku kenaikan atau penurunan harga slps itu, ianya tidak akn mempengaruhi EPP anda.


6. Boleh kah saya mendapatkan penjelasan lanjut dan bertnyakan beberapa soalan?


- Boleh dan sangat dialu2kan. Anda boleh menghubungi kami di saluran sebagaimana yg tertera di bahagian Hubungi Kami. Sila buat temujanji sekiranya anda ingin berjumpa kami.


7. Adakah Master Mind berdaftar sebagai Agen PG?

- Sudah tentu, kami adalah Dealer / Agen yang berdaftar secara sah dgn Public Gold,  anda boleh hubungi pihak Public Gold untuk pengesahan.

8. Tempat tinggal saya agak jauh dgn Agro Bank / Bank2 yg menawarkan Sistem Gadaian Ar-Rahnu, bagaimana caranya utk membuat pajakan sekiranya perlu?

- Anda boleh menghubungi kami dan kami akan menerima pajakan / membantu anda memajakkannya di Agro Bank / Bank2 Ar-Rahnu yg berada di sekitar Lembah Klang. Kadar upah adalah bergantung kpd kadar semasa di Agro Bank. Anda juga akan diberi Surat Gadaian utk rujukan pembayaran dan tempoh gadaian.